Mythen over de gevaren van mollen
Mythen over de gevaren van mollen en waarom ze niet vernietigd moeten worden!
Op de barricade voor de mol! Stem ter verdediging van mollen! Ik ben bang dat nu veel lezers en tuineigenaren me voor gek verklaren. Toch wil ik hier opkomen voor de rechten van de mol. Ik ben bang om alleen te zijn en duizenden verontwaardigde reacties te zullen lezen. De stand van zaken die zich in onze samenleving heeft ontwikkeld met betrekking tot de mol is niet fraai. Bestrijd ze genadeloos! Dood aan de mol, enz…
Diensten voor hun vernietiging zijn een winstgevende onderneming geworden, het internet staat vol met advertenties die effectieve maatregelen bieden. Tuinders, die net de eerste tekenen van het verschijnen van deze wezens in hun tuin zien, vallen in onbeschrijfelijke angst, beginnen op mollen te jagen en proberen ze zo snel mogelijk aan te pakken.
Mythen over de gevaren van mollen
Wat onze, om zo te zeggen, “natuurliefhebbers” niet hebben bedacht! Ze spuiten water in de gangen van de mol, gebruiken ze azijn tegen mollen, doen er vodden gedrenkt in kerosine in, vergiftigen ze met carbide en rattengif, zetten slimme vallen om hun prooi later harteloos in een emmer te verdrinken … Maar dit dier is een volkomen ongevaarlijke, onhandig, halfblind dier, leeft onder de grond in zijn parallelle wereld, verspreidt geen infecties, in tegenstelling tot ratten en muizen. Maar hardnekkige mythen over de vermeende schade die mollen aanrichten blijven bestaan onder de mensen. Een bio tuinieren en kerosine of andere gevaarlijke stoffen gaan niet samen.
Mythe één. “Mollen verpesten de tuin”
De mol is een vleesetend wezen, dus hij is absoluut niet geïnteresseerd in wortels en radijzen. Een mol eet regenwormen, slakken, pissebedden, engerlingen of meikever-larven en andere schadelijke insecten.
Mollen bederven de tuin niet
Wat betreft de wortels van bloemen en planten. Dit zijn ook de fantasieën van nutteloze tuiniers. Nou, de mol zal zijn tunnels niet tussen de wortels aanleggen, je bent tenslotte geen dwaas. Hij ontwijkt ze zorgvuldig. Zijn favoriete plaatsen zijn open ruimten en weiden.
Mythe twee – over de “invasie” van mollen
Als je veel molshopen ziet – “vulkanen” van aarde die de mol uitwerpt, zal iemand besluiten dat er massa’s van deze dieren naar de tuin zijn gekomen. Ik wil je troosten: dit is allemaal het werk van een eenzame mol, die zijn territorium intensief ontwikkelt en geen concurrentie tolereert. Mollen verdrijven meedogenloos zelfs hun eigen volwassen kroost, waardoor jonge mollen gedwongen worden op zoek te gaan naar nieuwe ruimtes voor het leven. Dit is dus geen invasie.
Mythe drie. “Mollen broeden eindeloos”
En ook dit is verre van de waarheid. De moeder van de mol brengt slechts één keer per jaar nakomelingen. Ja, en de natuur regelt zelf de populatie van deze dieren: velen sterven in de winter, wanneer de aarde tot grote diepte bevriest, in het voorjaar overstromen hun passages door smeltwater en in de zomer dragen zware regenval bij aan de natuurlijke dood. En nu doet een man mee met zijn sluwe monsterlijke vallen en chemicaliën…
Mythe vier. “Mollen slaan graan op”
Een andere mythe is dat de mol “graan opslaat in zijn voorraadkasten”. Zoiets eet hij niet, zijn voeding bestaat, zoals reeds vermeld, uit wormen, slakken, rupsen en insectenlarven. En het valse idee werd gevormd onder invloed van het sprookje van de Deense schrijver Hans Christian Andersen, waar de mol wordt weergegeven als een zeer onsympathiek personage – een vrek die besloot met een arme wees te trouwen alleen omdat ze maar een halve korrel gerst per dag nodig had om te voeden.
De voordelen van mollen
Waarom mollen verjagen? Als je verstandig, zonder onnodige emoties, kijkt naar de aanwezigheid van mollen op het landgoed, dan kunnen we met vertrouwen zeggen dat ze meer baat hebben dan schade. Demoniseer deze dieren niet onnodig. Het systeem van hun doorgangen dient als een extra drainage van de tuin en het water zal sneller verdwijnen tijdens het smelten van sneeuw en regen.
Over de vernietiging van ongedierte is al genoeg gezegd. De hopen aarde (overigens van uitstekende kwaliteit) die de mol naar de oppervlakte gooit, kan goed gebruikt worden. Verzamel deze aarde in potten om er bloemen en planten in te plaatsen. Ook is deze grond perfect om er zaailingen in te kweken .
Verspreid de hoopjes aarde gewoon over het oppervlak van het gazon
Egaliseer gewoon de aarde op het oppervlak van het gazon. Als de arme mol die per ongeluk onder het gazon beweegt, waarop, tot groot ongenoegen van de eigenaar, molshopen verschijnen, het maakt niet uit! Neem een waaiershark in je handen en egaliseer deze aarde tussen het gras. Deze procedure heeft alleen maar voordelen en het maakt de grond luchtig. Hier is het duidelijke voordeel!
Als de mol tussenbeide komt
Ik wil vooral nerveuze site-eigenaren geruststellen. Een mol die plotseling verschijnt, zal niet lang bij je blijven (maximaal een jaar of twee). De mol is een eeuwige zwerver en zal na een tijd vertrekken om nieuwe gebieden te verkennen. Ik zeg dit op basis van mijn eigen ervaring. Welnu, als de aanwezigheid van een mol nog steeds vervelend is, plaats dan een soort geluidsapparaat in het gebied van zijn activiteit.
Het meest elementaire bestaat uit een holle buis met een kindermolentje of een petfles eraan vastgespijkerd. Het zal een trilling creëren waar de mol niet tegen kan en uiteindelijk zal verdwijnen. Het is het meest humane wat je kunt doen. En stop eindelijk met het vergiftigen van de arme blinde en onhandige dieren die je nergens mee bedreigen!