Haagplanten planten en verzorgen
Haagplanten planten, verzorgen en snoeien
Haagplanten zijn een geweldige manier om uw tuin te omsluiten en te verbergen voor de buitenwereld. Er zijn veel verschillende haagplanten om uit te kiezen, en ze hebben allemaal hun eigen voor- en nadelen. Sommige haagplanten zullen bijvoorbeeld heel snel groeien, terwijl andere slechts langzaam groeien. Sommige kunnen worden bijgesneden in vormen zoals bollen of kegels, terwijl andere helemaal niet kunnen worden gevormd. Sommige zijn erg kleurrijk, terwijl andere nogal saai zijn. Dus voor elk wat wils.
Een groenblijvende haag geeft een tuin extra uitstraling, het werkt verzachtend en trekt ook vogels en insecten aan. Met het aanplanten van een heg kun je op een mooie, natuurlijke manier een erfafscheiding krijgen.
Haagplanten worden meestal geleverd met ‘kale wortel’ of kluit. De planten komen dan rechtstreeks uit de grond op de kwekerij. Dit is de meest voordelige manier om een haag te planten. Haagplanten zijn in deze vorm verkrijgbaar van oktober t/m april (afhankelijk van het weer en de soort).
In het najaar planten heeft voordelen voor het goed aanslaan van de planten, geeft minder nawerk zoals water geven en verzekert je van een ruim aanbod aan soorten en maten.
Haagplanten in pot zijn het hele jaar te planten, maar meestal beperkter leverbaar. Soorten voor lage haagjes worden veel in pot gekweekt en zijn jaarrond leverbaar en te planten. Bijvoorbeeld buxus, Ilex crenata soorten en struikkamperfoelie.
Assortiment haagplanten
Een tuin aanleggen of heraanleggen? Dan is het de moment om even na te denken welke hagen je best wil planten. Er zijn vele soorten en hoogtes haagplantgoed te verkrijgen, zowel wintergroen, bladverliezend als bloeiend. Afhankelijk van de plaats en gewenste afmetingen van de heg kies je de meest passende soort.
Populaire haagplanten zijn:
Groene beuk
Rode beuk
Haagbeuk
Diverse coniferen
Taxus
Tsuga
Laurierkers
Portugese laurier
Buxus
Hulst
Japanse hulst
Forsythia
Hoe hagen planten
Graaf een sleuf die breder en dieper is dan de wortels/kluit, zodat de grond goed los is. Plaats de planten op de juiste diepte; bovenkant (pot-)kluit aanhouden. Bij planten met kale wortel is de overgang wortel-stam te herkennen aan kleurverschil. Bescherm de wortels tegen uitdroging en houdt wortels/kluit uit de zon en wind. Vul de sleuf op met aarde gemengd met universele bodemverbeteraar (bij beuken) of potgrond. Geef het eerste jaar regelmatig water, zeker in droge, warme periodes.
Voorkom uitdrogen van de haag
Plant op de juiste diepte
Standplaatsverbetering (grond goed losmaken, potgrond toevoegen)
Water geven (maak een dijkje zodat water niet wegloopt)
Verzorging van een haag
Snoei je haag minimaal eens per jaar. Voor snelgroeiende soorten is tweemaal aan te raden. Neem de eerste jaren met een snoeischaar lange toppen en uitlopers terug om het vertakken te stimuleren. Snoei grootbladige soorten met een snoeischaar om snijranden in het blad te voorkomen. Kies een bewolkte periode om te snoeien en geef je heg voldoende water en voeding om te herstellen.
Aanvullende snoei- en verzorgingstips
– Snoei regelmatig, je krijgt zo een dichtere haag en kunt deze smaller houden
– Snoei bij bewolkt weer
– Top de jonge hagen om een goede vertakking te krijgen
Voeding voor hagen
Omdat je jouw heg regelmatig snoeit voer je veel voedingsstoffen af met het snoeiafval. Om deze aan te vullen maken haagplanten een uitgestrekt wortelnetwerk, maar de bodem raakt op den duur toch uitgeput en er vindt concurrentie plaats met je borderplanten en gazon. Voor een goede groei geef je daarom jaarlijks organische meststoffen (bijv. koemestkorrel). Het snoeiafval versnipperen en onder de heg strooien helpt als voeding, houdt vocht vast en voorkomt onkruidgroei.
– Bij aanplant universele bodemverbeteraar of potgrond gebruiken
– Vanaf het tweede jaar bemesten met koemestkorrel
– Mulch helpt vocht vasthouden, verbetert het bodemleven en organische stof gehalte
Wat is de goedkoopste haag?
De goedkoopste haag is haagbeuk, die snel groeit en een dichte groeiwijze heeft. Beukenhagen zijn ook goedkoop, maar ze groeien langzaam en bieden niet dezelfde mate van privacy als sommige andere haagplanten die ook in de winter groen blijven. Laurierhagen zijn duurder, maar ze bieden een elegante uitstraling die perfect is voor sommige tuinbezitters die willen dat hun eigendom meer op een park lijkt.
Welke haag blijft groen in de winter?
Hagen die groen blijven in de winter zijn onder andere:
– Haag van kardinaalsmuts
– Olijfwilg haag
– Klimophaag
– Laurierhaag
– Japanse hulsthaag
– Coniferenhaag
Op zoek naar haagplanten ?
Als u op zoek bent naar mooie hagen, dan raden wij u aan even een ritje met de fiets te maken en een kijkje te nemen bij de hagen in de omgeving. Bel indien nodig even aan. De eigenaar zal je zeker meer kunnen vertellen.